Φίμωση
Η φίμωση πέους αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο του πέους κλείνει ή οδηγείται σε στένωση. Η φίμωση παρουσιάζεται συχνά τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες άνδρες.
Τι είναι η φίμωση του πέους;
Φίμωση είναι η στένωση του στομίου της ακροποσθίας, του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο, δηλαδή την κεφαλή του πέους. Στην περίπτωση της στένωσης, το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο δε μπορεί να τραβηχτεί πλήρως προς τα πίσω. Αυτό έχει ως συνέπεια την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου κατά την προσπάθεια έλξης της ακροποσθίας προς τη βάση του πέους.
Τι προκαλεί τη φίμωση του πέους;
Φυσιολογικά, η ακροποσθία είναι ελαστική, ώστε να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος κατά την πλήρη στύση. Αυτό πρέπει να είναι εφικτό έως την ηλικία του δεύτερου ή τρίτου έτους της ζωής. Η φίμωση είναι είτε συγγενής (από τη γέννηση και παρέμεινε έτσι παρά την ανάπτυξη του παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή).
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη φίμωσης, όπως:
• Χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και στην ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα) και κυρίως μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται σωστά.
• Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για τη δημιουργία φλεγμονών στην περιοχή και κατ΄ επέκταση φίμωσης.
• Τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη.
Οι χρόνιες φλεγμονές και οι τραυματισμοί ακολουθούνται από έντονη επουλωτική δραστηριότητα η οποία καταλήγει σε δημιουργία ουλώδους δακτυλίου, αφού το δέρμα της περιοχής δεν επανέρχεται πλήρως και χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του μέχρι την πλήρη σύγκλειση.
Τι μπορεί να προκαλέσει η φίμωση ;
Η φίμωση εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως :
- Υποτροπιάζουσες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας
- Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
- Επώδυνη στύση που μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
- Aπόφραξη της βαλάνου που μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και την αδυναμία ούρησης
- Πρόωρη εκσπερμάτιση, λόγω του ότι η περιοχή γίνεται πολύ ευαίσθητη
- Παραφίμωση : Είναι μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση, η οποία οφείλεται στην παραμονή επί ώρες της ακροποσθίας τραβηγμένης προς τα πίσω. Το στενό στόμιο δημιουργεί μια δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος, το οποίο εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Αν αυτό παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωσης της περιοχής. Η παραφίμωση πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως από Χειρουργό Ουρολόγο.
- Ανάπτυξη καρκίνου πέους, μακροπρόθεσμα εφ’ όσον δεν αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια (σπάνια)
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της φίμωσης ;
Η διάγνωση της φίμωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί από ένα Χειρουργό Ουρολόγο. Ο Χειρουργός λαμβάνεις πρώτα το ιστορικό του ασθενή και έπειτα με την κλινική αξιολόγηση ολοκληρώνει τη διάγνωση, χωρίς να χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις. Είναι σημαντικό, η φίμωση να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της φίμωσης;
Η θεραπεία της φίμωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί συντηρητικά, είτε χειρουργικά.
- Συντηρητική θεραπεία: Όταν η φίμωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κάποιων αλοιφών.
- Χειρουργική αντιμετώπιση: Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες, τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Έτσι προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση με περιτομή. Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση. Συγκεκριμένα, αφαιρείται το ουλώδες τμήμα δέρματος και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη και ο ασθενής εξέρχεται αμέσως μετά από το νοσοκομείο. Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στην τεχνική, οι οποίες αφορούν κυρίως την έκταση του δέρματος που θα αφαιρεθεί και την εμπειρία του χειρουργού σας.
Εάν θέλετε να λάβετε πληροφορίες για την θεραπεία της φίμωσης και της αντιμετώπισης της με την εφαρμογή της περιτομής, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο, Μιχαήλ Εμμ. Κουμεντάκη, ο οποίος έχει λάβει εξειδίκευση στους τομείς της χειρουργικής που σχετίζονται με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ουρολογικής εταιρείας (AUA), της Παγκόσμιας Ενδοουρολογικής Εταιρείας (Endourology Society) και Διευθυντής Ουρολογικού τμήματος της κλινικής Λευκός Σταυρός The Athens Clinic.