Μέθοδος TURis
Η μέθοδος TURis είναι μία καινοτόμος μέθοδος για τη θεραπεία διαφόρων ουρολογικών παθήσεων κυρίως αυτών που επηρεάζουν τον προστάτη. Η μέθοδος TURis εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτου (ΚΥΠ), η οποία στοχεύει στην αφαίρεση του διογκωμένου τμήματος του αδένα.
Τι είναι μέθοδος TURis ;
Η Διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis με πλάσμα και διπολική ενέργεια (TURis=Trans–Urethral Resection in saline), αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία στοχεύει στη θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη. Η καινοτόμος μέθοδος TURis αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προόδου του τομέα της ουρολογίας, καθώς είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, ενώ δεν σχετίζεται με τις παραδοσιακές χειρουργικές προσεγγίσεις.
Σε ποιους εφαρμόζεται η μέθοδος Turis ;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μέθοδος TURis, εφαρμόζεται σε άνδρες, οι οποίοι εμφανίζουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (KΥΠ) είναι η συχνότερη πάθηση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας των ανδρών.
Ειδικότερα, η ΚΥΠ είναι η προοδευτική αύξηση του μεγέθους του προστάτη, η οποία ξεκινά από την ηλικία των 40-50 ετών. Ο προστάτης μεγαλώνει και μειώνει τη διάμετρο της ουρήθρας, καθώς την πιέζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ροή των ούρων να εμποδίζεται και να προκαλείται πιο συχνή ούρηση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι καρκίνος. Ωστόσο, η εμφάνιση της ΚΥΠ συνοδεύεται με διάφορα συμπτώματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο TURis.
Η μέθοδος TURis εφαρμόζεται σε όσους άνδρες :
- αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ούρηση (π.χ. δυσκολία ή καθυστέρηση έναρξης ούρησης) και αδυναμία στη ροή των ούρων
- δε μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την ΚΥΠ μέσω φαρμάκων (συντηρητική θεραπεία)
- έχουν ακράτεια ούρων λόγω της υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης
- αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και εμφανίζουν αίμα στα ούρα
- εμφανίζεται πόνος κατά την ούρηση
Σε κάθε περίπτωση, ο εκάστοτε άνδρας θα πρέπει να είναι ενήμερος για τη συμπτωματολογία που φέρει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η μέθοδος TURis, δύναται να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση ενός προστάτη μεγέθους έως 100 κυβικά εκατοστά. Ωστόσο, εφαρμόζεται και για την αφαίρεση μεγαλύτερου μεγέθους προστάτη. Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ θα πρέπει να γίνει ώστε ο ασθενής να ανακουφιστεί εγκαίρως από τα συμπτώματα και συνάμα να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές της πάθησης.
Πώς πραγματοποιείται η μέθοδος TURis ;
Η μέθοδο Turis, είναι μια ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση, στην οποία αφαιρείται το προστατικό αδένωμα διαμέσου της ουρήθρας με φυσιολογικό ορό. Η εφαρμογή της μεθόδου είναι απλή και ακολουθεί τα εξής :
- Η διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία.
- Ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση έχοντας τα πόδια σε αναβολείς.
- Αφού πραγματοποιηθεί σχολαστικά αντισηπτικός καθαρισμός της περιοχής, εισέρχεται ένα ενδοσκοπικό όργανο μέσω της ουρήθρας, με το οποίο ο χειρουργός εξετάζει την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη.
- Μέσα από τη χρήση διπολικής ενέργειας και θερμότητας αφαιρείται το διογκωμένο τμήμα του προστάτη και συνάμα γίνεται καυτηριασμός της περιοχής για την αποφυγή αιμορραγίας.
- Μετά από την επέμβαση τοποθετείται ένας καθετήρας μέσα από τον οποίο εγχέεται φυσιολογικός ορός από το οποίο πραγματοποιείται η πλύση της ουροδόχου κύστης.
- Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επομένη ημέρα.
Τι προηγείται της επέμβασης ;
Προτού ο ασθενής κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, ζητείται η άρση της λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων (σε περίπτωση που λαμβάνονται). Έπειτα, πραγματοποιούνται προεγχειρητικές εξετάσεις που αφορούν :
- Εξετάσεις αίματος και ούρων
- Ακτινογραφία θώρακος
- Καρδιολογική εκτίμηση
Μεθόδος TURis : Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση
Κατά τη μετεγχειρητική αποκατάσταση ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόζει τις οδηγίες του ιατρού. Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει τα κάτωθι:
- Μετά από την επέμβαση παραμένει ένας καθετήρας, ώστε να «ξεπλένει» την περιοχή με πλύσεις φυσιολογικού ορού.
- Ο ασθενής συνήθως κινητοποιείται λίγες ώρες μετά και σιτίζεται το μεσημέρι με ελαφρά διατροφή και το βράδυ με ελεύθερη.
- Το επόμενο πρωί της επέμβασης, ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής χωρίς καθετήρα.
- Ο ασθενής θα πρέπει για περίπου 7-10 ημέρες να πίνει πολλά υγρά και να αποφεύγει το πιπέρι και τα λοιπά μπαχαρικά, καθώς και το αλκοόλ.
- Επίσης, θα λαμβάνει μία αντιβίωση για λίγες ημέρες, ώστε να προστατεύεται, μέχρις ότου επουλωθούν οι εσωτερικές πληγές.
- Συνιστάται αποφυγή σεξουαλικών δραστηριοτήτων για περίπου 25 ημέρες.
- Εντός 7 ημερών ο ασθενής μπορεί συνήθως να έχει φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να κάθεται και να οδηγεί.
- Εντός της εβδομάδος συνήθως εκδίδεται και η απάντηση της ιστολογικής εξέτασης.
- Όποιος ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά, τα ξεκινά συνήθως 7-10 μέρες μετά την επέμβαση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής της ;
Η μέθοδος TURis αποτελεί τη χρυσή τομή για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), καθώς διακρίνεται από σημαντικά πλεονεκτήματα, έναντι των παραδοσιακών προσεγγίσεων. Τα προτερήματα της μεθόδου TURis αφορούν:
- αφαίρεση του διογκωμένου προστάτη χωρίς αιμορραγία
- λιγότερος χρόνος επέμβασης
- περιορισμός του κινδύνου εκδήλωσης συνδρόμου διουρηθρικής
- λιγότερο τραυματική και σχετικά αναίμακτη μέθοδος
- μείωση των γενικότερων επιπλοκών
- ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- εφαρμογή σε όλα τα μεγέθη προστατικού αδενώματος (με την ανάλογη εμπειρία)
Εάν θέλετε να λάβετε πληροφορίες για την αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη με την εφαρμογή της προστατεκτομής με τη μέθοδο TURiς, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο, Μιχαήλ Εμμ. Κουμεντάκη, ο οποίος έχει λάβει εξειδίκευση στους τομείς της χειρουργικής του προστάτη σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ουρολογικής εταιρείας (AUA), της Παγκόσμιας Ενδοουρολογικής Εταιρείας (Endourology Society) και Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος της ιδιωτικής κλινικής Λευκός Σταυρός Αθηνών.