Categories

Κολικός Νεφρού

Τι είναι ο κολικός του νεφρού;

Ο κολικός νεφρού είναι ένας διαλείπων, έντονος πόνος  που εντοπίζεται στην περιοχή των πλευρών, της πλάτης της κοιλιάς ή της βουβωνικής χώρας. Η σοβαρότητά του μπορεί να είναι τόσο υψηλή ώστε να θεωρηθεί περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μ. Κουμεντάκη.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο κολικός νεφρού

Ο κολικός του νεφρού συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων που δύνανται να είναι περιστασιακά ή και να γίνονται αισθητά σε καθημερινή βάση. Το κύριο σύμπτωμα του κολικού νεφρούείναι ο έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στα πλευρά ή στην κοιλιά. Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να τον συνοδεύουν είναι:

  • Εμετός
  • Ναυτία
  • Πυρετός
  • Αιματουρία
  • Μη φυσιολογικά και δύσοσμα ούρα.

Πού οφείλεται ο κολικός νεφρού;

Η κύρια αιτία εμφάνισης κολικού νεφρού αφορά στην παρουσία πετρών στα νεφρά. Οι λίθοι αυτοί, εμποδίζουν την παραγωγή ούρων που ως επακόλουθο έχει τον πόνο, τη διόγκωση και τη μόλυνση. Οι πέτρες στα νεφρά  μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης, διατροφής πολύ εμπλουτισμένης σε ασβέστιο ή οξαλικά, υπερβολικής χρήσης διουρητικών, οικογενειακού ιστορικού με πέτρες στους νεφρούς, ουρολοίμωξης, καθώς και χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων.

Επιπλέον, όγκοι και εξωτερική πίεση πχ. από λεμφαδενικές μάζες ή οπισθοπεριτοναική ίνωση, ενοχοποιούνται και αυτοί για την εμφάνιση κολικού του νεφρού.

Πώς διαγιγνώσκεται ο κολικός νεφρού;

Η κλασική εικόνα που παρουσιάζει ένας ασθενής με κολικό νεφρούείναι ένας δυσβάσταχτος πόνος που χαρακτηρίζεται από αναπάντεχη εμφάνιση και εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς χωρίς να παρουσιάζει ανακούφιση δια της αλλαγής θέσης του σώματος.

Από τον ουρολογικό έλεγχο μπορεί να προκύψει αιματουρίακαι περιορισμένος βαθμός πυουρίας.

Ο απεικονιστικός έλεγχος όμως συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση του κολικού του νεφρού.  Πιο συγκεκριμένα το υπερηχογράφημα αποτελεί μία ιδανική μέθοδο αξιολόγησης των ασθενών. Η μη επεμβατική φύση του, η ταχύτητά του και το γεγονός ότι δεν είναι δαπανηρό είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την καταλληλόλητά του. Το υπερηχογράφημα μιας και δε διαθέτει ιονίζουσα ακτινοβολία είναι κατάλληλο για χρήση σε εγκύους και ασθενείς με νεφρική βλάβη.

Όσον αφορά το μέγεθος και τη θέση των πετρών στα νεφρά, συμπληρώνεται με μία απλή ακτινογραφία των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστεως.

Τέλος, άλλες μέθοδοι διάγνωσης είναι η αξονική τομογραφία και η ενδοφλέβια πυελογραφία.  

Κολικός νεφρού: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση των κολικών νεφρού ακολουθεί διάφορες οδούς. Γενικά, θα λέγαμε πως η θεραπεία αποτελείται από αντιμετώπιση του κολικού, αντιμετώπιση του λίθου και πρόληψη άλλων επεισοδίων. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες φορές ,ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει από μόνος του τις πέτρες που έχουν δημιουργηθεί στους νεφρούς . Καθότι αυτό δεν αποτελεί κανόνα, η θεραπεία που ακολουθείται για τους νεφρικούς κολικούς και τις πέτρες στους νεφρούς, αφορά στη μείωση του πόνου του ασθενούς και στη διάλυση των πετρών.

 Η λιθοθρυψία είναι η πιο συχνή μέθοδος αντιμετώπισης. Επικουρικά μπορεί να γίνει χρήση και παυσίπονων, τα οποία ενδείκνυνται για την προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Η αντιμετώπιση στο σπίτι χωρίς τη συνοδεία κατάλληλης θεραπείας ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης των πετρών. Παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, σε κάποιες περιστάσεις ο οργανισμός ενδέχεται να πραγματοποιεί ο ίδιος την αποβολή των πετρών, οι ασθενείς ακολουθώντας κάποια μορφή θεραπείας μέσω εξειδικευμένου Ουρολόγου, σημειώνουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση των λίθων.

Κολικός νεφρού: Πρόληψη

Για την αποφυγή εμφάνισης κολικού, ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από την υπερβολική χρήση φαρμακευτικού ασβεστίου. Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόληψη, επομένως συνίσταται η αποφυγή υπερκατανάλωσης αλατιού, κρέατος και τροφίμων με υψηλά επίπεδα οξαλικών. Σε αυτά τα τρόφιμα συγκαταλέγονται το σπανάκι, το ψάρι και τα πουλερικά. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει οι ασθενείς να καταναλώνουν πολλά υγρά, κυρίως νερό. Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εμφάνισης των λίθων σε ποσοστό που ανέρχεται έως και 60%.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πέτρες στα νεφρά σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τους. Για να διατηρηθεί η καλή υγεία του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού συστήματος, είναι καλό να:

  • Διατηρείτε ένα ιδανικό βάρος, ανά περίπτωση.
  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων πολλών φυτικών ινών.
  • Καταναλώνετε άφθονα υγρά.
  • Περιορίστε το αλάτι και το λίπος.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μ. Κουμεντάκη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τον κολικό νεφρού. Η πολυετής του εμπειρία και εξειδίκευση σε Ουρολογικές παθήσεις κάθε βαρύτητας τον καθιστούν αρμόδιο για να καθορίσει ένα αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας. Επιπλέον, στο πλήρως εξοπλισμένο Ιατρείο του διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις με ασφάλεια και εχεμύθεια.