Κυστίτιδα
Η κυστίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, που προκαλείται συνήθως από βακτήρια τα οποία μολύνουν το τοίχωμα της κύστης. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, η οποία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς λόγω ανατομικών χαρακτηριστικών. Όχι σπάνια, η κυστίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις (αιμορραγική κυστίτις)
Ποιοι παράγοντες προκαλούν κυστίτιδα;
Η κυστίτιδα προκαλείται όταν βακτήρια εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχοκύστη και δημιουργούν φλεγμονή. Η περιοχή αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, είναι στείρα μικροβίων. Ο κύριος υπεύθυνος για την πλειονότητα των περιπτώσεων είναι το βακτήριο Escherichia coli (E. coli), το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο έντερο και συμμετέχει στη φυσιολογική χλωρίδα. Ωστόσο, όταν εισέρχεται στο ουροποιητικό, προκαλεί φλεγμονή.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνότερες σε ασθενείς που φέρουν ουροκαθετήρα. Το βακτήριο E. coli είναι υπεύθυνο για το 80% αυτών των λοιμώξεων.
Η κυστίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, με τη μικρότερη σε μήκος και πλησιέστερη στον πρωκτό ουρήθρα τους να είναι βασικός παράγοντας. Έως και οι μισές γυναίκες θα παρουσιάσουν κυστίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ το 33% των γυναικών κάτω των 24 ετών θα εμφανίσουν το πρόβλημα αυτό.
Οι πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Σεξουαλική επαφή
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αποφρακτικές παθήσεις του ουροποιητικού (υπερτροφία προστάτου, στενώματα ουρήθρας)
- Χρήση καθετήρα
- Περιορισμένη λήψη υγρών
- Αναβολή της ούρησης
- Εμμηνόπαυση
- Εγκυμοσύνη
- Νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν το ουροποιητικό (MS)
- Ανοσοκαταστολή λόγω ασθενειών ή φαρμακευτικής αγωγής
- Καρκίνος ουροδόχου κύστεως
- Πλημμελής τοπική υγιεινή
Συμπτώματα της κυστίτιδας
Η κυστίτιδα συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Θολά ούρα
- Αιματουρία
- Πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση (ή «μπούκωμα»)
- Συχνή και επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- Δυσουρία
- Ακράτεια ούρων ή αίσθημα ελλιπούς εκκένωσης της κύστης
Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μοιάζουν με άλλες λοιμώξεις, όπως η αιδοιοκολπίτιδα στις γυναίκες ή η προστατίτιδα στους άνδρες. Η σωστή διάγνωση από έναν εξειδικευμένο γιατρό είναι απαραίτητη για να διαφοροποιηθεί η κυστίτιδα από άλλες παθήσεις.
Πώς διαγιγνώσκεται η κυστίτιδα;
Για τη διάγνωση της κυστίτιδας, ο γιατρός θα ξεκινήσει με τη λήψη ιστορικού του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις ούρων.
Η καλλιέργεια ούρων θα τεκμηριώσει την ύπαρξη και το είδος του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων κυστίτιδων, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία του ουροποιητικού συστήματος, ή ακόμα και κυστεοσκόπηση για την επισκόπηση της ουροδόχου κύστης μέσω ενδοσκοπικής κάμερας.
Θεραπεία της κυστίτιδας
Η θεραπεία της κυστίτιδας περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση αντιβιοτικών, με τη διάρκεια της θεραπείας να κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες.
Για τη γρηγορότερη ανακούφιση και την πρόληψη επανεμφάνισης, συνιστώνται τα εξής:
- Άφθονη κατανάλωση νερού
- Συχνή ούρηση, χωρίς καθυστέρηση όταν υπάρχει η ανάγκη
- Αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας
- Καλή διατροφή και ξεκούραση.
- Κατανάλωση προβιοτικών και συμπληρωμάτων με βάση τα cranberries για ενίσχυση της υγείας του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος.
Πρόληψη της κυστίτιδας
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την κυστίτιδα. Ορισμένες πρακτικές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της λοίμωξης:
- Λήψη άφθονων υγρών και συχνή ούρηση
- Καλή τοπική υγιεινή με χρήση ουδέτερων σαπουνιών
- Πλήρης εκκένωση της ουροδόχου κύστης κατά την ούρηση
- Αποφυγή στενών εσωρούχων που μπορεί να προκαλέσουν τριβές και ερεθισμούς
- Χρήση λιπαντικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- Συχνή αλλαγή καθετήρα για όσους χρησιμοποιούν
- Καλή ρύθμιση του σακχάρου σε διαβητικούς ασθενείς
Η κυστίτιδα μπορεί να είναι μια επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση, αλλά με τη σωστή θεραπεία και πρόληψη, μπορεί να ελεγχθεί και να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Εάν υποφέρετε από κυστίτιδα, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μ. Κουμεντάκη για πιο εξειδικευμένες συμβουλές και οδηγίες.