Περιτομή

Περιτομή

Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους. Είναι μία συχνή χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές για την αντιμετώπιση της φίμωσης. Παράλληλα δε, αποτελεί μια αρκετά παλαιά χειρουργική επέμβαση, καθώς είναι μέρος της πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας κάποιων λαών. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο η περιτομή εφαρμόζεται για ιατρικούς λόγους.

Τι είναι η περιτομή ;

Στη χειρουργική επέμβαση της περιτομής πραγματοποιείται η αφαίρεση της ακροποσθίας. Ακροποσθία είναι ουσιαστικά το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς αφαιρείται το δέρμα, η βάλανος του πέους μένει ακάλυπτη χωρίς δέρμα. Ωστόσο, η μερική περιτομή μπορεί να καλύπτει ως ένα βαθμό τη βάλανο του πέους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιτομής ;

Η περιτομή μπορεί να έχει διάφορα οφέλη στην υγεία ενός άνδρα που μεταξύ άλλων είναι :

 • Διευκόλυνση της καθαριότητας της περιοχής του πέους
 • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ουρολοιμώξεων
 • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (HIV, HPV)
 • Πρόληψη παθήσεων του πέους
 • Μειωμένος κίνδυνος απόκτησης καρκίνου του πέους

Σε ποιες ιατρικές περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Η περιτομή πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων, όπως είναι αντιμετώπιση της :

 • Φίμωσης: στένωση του στομίου της ακροποσθίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους.
 • Παραφίμωσης: επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπου η ακροποσθία έλκεται πίσω από τη βάλανο του πέους και αδυνατεί να επιστρέψει την φυσιολογική ανατομική της θέση, με αποτέλεσμα τη μείωση της αιμάτωσης του πέους
 • Βαλανοποσθίτιδα : η επαναλαμβανόμενη φλεγμονή της ακροποσθίας και βαλάνου του πέους που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες.
 • Ξηρωτική βαλανίτιδα ή σκληροατροφικός λειχήνας : φλεγμονή της ακροποσθίας και βαλάνου του πέους, άγνωστης αιτιολογίας, κατά την οποία εμφανίζονται άσπρες κηλίδες στην βάλανο.

Πώς πραγματοποιείται η περιτομή ;

Η περιτομή αποτελεί ένα είδος μικρής επέμβασης, διάρκειας περίπου 45 λεπτών. Αφού έχει προηγηθεί αναισθησία της περιοχής, πραγματοποιείται η κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας. Έπειτα, ακολουθεί η πλαστική συρραφή της περιοχής, μέσω της χρήσης απορροφήσιμωνλεπτών ραμμάτων, και παράλληλα η τοποθέτηση επιθεμάτων. Η αφαίρεση των ραμμάτων δεν απαιτείται, καθώς πέφτουν από μόνα τους, σηματοδοτώντας την επούλωση του ράμματος (2 εβδομάδες περίπου). Ο ασθενής την ημέρα της επέμβασης επιστρέφει κανονικά στο σπίτι του.

Η περιτομή, εμφανίζει κάποιες παραλλαγές που σχετίζονται με την έκταση του δέρματος που αφαιρείται. Ο χειρουργός Ουρολόγος/Ανδρολόγος βάσει της εμπειρίας του και της επικοινωνίας του με τον ασθενή, ακολουθεί τον κατάλληλο τύπο περιτομής :

 • Πλήρη περιτομή : Στην πλήρη περιτομή πέους το δέρμα γύρω από τη βάλανο αφαιρείται ολικά. Η βάλανος είναι πλέον διακριτή και δεν καλύπτεται καθόλου.
 • Μερική περιτομή : Στη μερική περιτομή πέους, αφαιρείται ένα μικρό τμήμα από το δέρμα και η βάλανος καλύπτεται μερικώς.
 • Laser : Η περιτομή μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της σύγχρονης μεθόδου λέιζερ.

Τι περιλαμβάνει το μετεγχειρητικό στάδιο ;

Ο χειρουργός Ουρολόγος/Ανδρολόγος μετά από την επέμβαση παρέχει στον ασθενή συγκεκριμένες οδηγίες που σχετίζονται με την φροντίδα της περιοχής και της μείωσης του πόνου. Είναι φυσιολογικό, να υπάρχει κάποια ενόχληση για μερικές μέρες, κυρίως όταν η βάλανος έρχεται σε επαφή με τα ρούχα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά του με άνεση. Ωστόσο για κάποιες μέρες θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες δραστηριότητες, ενώ η σεξουαλική επαφή διακόπτεται περίπου για 3  εβδομάδες.  Χορηγούνται ήπια παυσίπονα  και αντιβίωση για την πρόληψη μόλυνσης της περιοχής.

Εάν θέλετε να λάβετε πληροφορίες για την θεραπεία παθήσεων που αντιμετωπίζονται με εφαρμογή της περιτομής, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο, Μιχαήλ Εμμ. Κουμεντάκη, ο οποίος έχει λάβει εξειδίκευση στους τομείς της χειρουργικής που σχετίζονται με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ουρολογικής εταιρείας (AUA), της Παγκόσμιας Ενδοουρολογικής Εταιρείας (Endourology Society) και Διευθυντής Ουρολογικού τμήματος της κλινικής Λευκός Σταυρός Αθηνών.