Categories

Ρομποτική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων. Πρόκειται για μια επανάσταση στον τομέα της Χειρουργικής και στην ουσία αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου. Η ρομποτική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα.  Πλέον εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της ιατρικής, και φυσικά στον τομέα της Ουρολογίας, με άριστα αποτελέσματα.

Τι είναι το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα daVinci;

Το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα daVinci αποτελεί την υψηλότερη τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της Ρομποτικής Χειρουργικής. Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής ονομάστηκε «daVinci» , γιατί ο Leonardo Da Vinci ήταν ο πρώτος που επιδόθηκε στη σχεδίαση ρομποτικών μηχανημάτων. Tο συγκεκριμένο σύστημα είναι σχεδιασμένο για τη διεκπεραίωση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το σύστημα της ρομποτικής χειρουργικής daVinci αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

 1. την κονσόλα του χειρουργού
 2. την τροχήλατη βάση βραχιόνων (ρομπότ)
 3. την τροχήλατη βάση απεικόνισης

Πώς πραγματοποιείται μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση;

Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση δεν πραγματοποιείται όπως οι συμβατικές επεμβάσεις. Ο χειρουργός δεν βρίσκεται πάνω από τον ασθενή όσο χειρουργεί, αλλά βρίσκεται καθισμένος  σε μια ρομποτική κονσόλα. Τα ρομποτικά εργαλεία του ρομποτικού συστήματος αναπαράγουν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του χειρουργού, απαλλαγμένα από τον φυσικό τρόμο των χεριών. Όλο το χειρουργικό πεδίο εμφανίζεται μεγεθυμένο στην οθόνη της ρομποτικής κονσόλας, παρέχοντας στον χειρουργό μια εξαιρετικά λεπτομερή και πραγματικά τρισδιάστατη εικόνα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τη ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική διακρίνεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής Χειρουργικής είναι συνοπτικά τα κάτωθι:

 • μεγαλύτερος βαθμός χειρουργικής ακρίβειας
 • τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου
 • άνετος και εύκολος χειρισμός των χειρουργικών εργαλείων
 • απόσβεση του τρόμου των χεριών
 • ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος
 • ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • αποφυγή μεγάλων τομών, άρα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • μικρότερος χρόνος νοσηλείας
 • ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Η ελευθερία κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων υπερέχει ακόμη και έναντι των απλών λαπαροσκοπικών εργαλείων όπως φαίνεται και στο ακόλουθο σχήμα:

Καρκίνος του προστάτη & Ρομποτική προστατεκτομή

Ο προστάτης είναι ένας αδένας στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, που ευθύνεται για την έκκριση υγρών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το τμήμα του ορθού. Έχει το μέγεθος ενός καρυδιού και περιβάλλει την ουρήθρα.

Ο καρκίνος του προστατικού αδένα είναι μια μορφή καρκίνου, όπου κακοήθη κύτταρα αναπτύσσονται στους ιστούς του αδένα. Τα κύτταρα αυτά εξαπλώνονται, αρχικά τοπικά και στη συνέχεια σε απομακρυσμένες θέσεις.

Μεγάλος αριθμός ανδρών παρουσιάζει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η πιο διαδεδομένη μορφή θεραπείας είναι η ολοκληρωτική του αφαίρεση, δηλαδή η ριζική προστατεκτομή.

Το αποτέλεσμα της ιατροτεχνολογικής εξέλιξης είναι το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα daVinci.

Το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα daVinci, μέσα από τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, επιτρέπει στο χειρουργό να διακρίνει τα στυτικά νεύρα που περιβάλλουν τον αδένα, ενώ η ικανότητα της ελευθερίας των ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων, επιτρέπει τη λεπτομερέστατη αναστόμωση μεταξύ της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας. Η διατήρηση των νεύρων της στύσης (αγγειονευρώδη δεμάτια), του έξω σφιγκτήρα της ουρήθρας, του αυχένα της κύστεως και η μεγεθυμένη όραση που παρέχει το ρομποτικό σύστημα εν γένει, σε συνδυασμό με την ακρίβεια των μικροχειρουργικών κινήσεων  ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των ιστών προσφέροντας έτσι χειρουργική με ακρίβεια χιλιοστού.

Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής προστατεκτομής;

Τα οφέλη της ρομποτικής προστατεκτομής εν συγκρίσει με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι αδιαμφισβήτητα περισσότερα.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη για τον ασθενή είναι:

 • Ταχύτερη επιστροφή της εγκράτειας ούρων
 • Ταχύτερη επιστροφή της σεξουαλικής λειτουργίας
 • μείωση χρόνου νοσηλείας
 • ανώδυνη μετεγχειρητική αποκατάσταση
 • ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος
 • μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές
 • γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μετεγχειρητικής επιπλοκής είναι ελάχιστες σε σχέση με κάποια άλλη μέθοδο π.χ. ανοιχτή επέμβαση.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μ. Κουμεντάκη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τη ρομποτική χειρουργική. Ο ιατρός επιμορφώνεται συνεχώς και εξειδικεύεται στις νέες χειρουργικές μεθόδους, στοχεύοντας στην άμεση ανακούφιση των ασθενών του.