Στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί για αρκετούς άνδρες ένα συχνό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη ζωή τους. Υπολογίζεται πως 1 στους 2 άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα στύσης. Η στυτική δυσλειτουργία πρέπει πάντοτε να αξιολογείται από ένα εξειδικευμένο ανδρολόγο, για να μπορέσει να διευκρινιστεί η αιτία πίσω από την παρούσα σεξουαλική δυσλειτουργία.
Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;
Η στυτική δυσλειτουργία αναφέρεται ως την κατ’ επανάληψη αδυναμία στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης, γεγονός που εμποδίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η στύση επιτυγχάνεται μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία της σύνθετης αλληλεπίδρασης των αγγείων, νεύρων, μυών, ορμονών. Παράλληλα για την επίτευξη της στύσης, επιδρούν επιπρόσθετοι ψυχολογικοί παράγοντες. Έτσι, η στύση προκαλείται έπειτα από την επαρκή αιμάτωση του πέους, μετά από την εγκεφαλική διέγερση. Η δυσλειτουργία στη στύση πρέπει να διερευνάται, γιατί μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Συγκεκριμένα, όταν η δυσλειτουργία στύσης ξεπερνά τους 6 μήνες, ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται για το ενδεχόμενο κάποιας παθολογίας από ένα εξειδικευμένο Ανδρολόγο.
Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε ανυπαρξία στύσης;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, ωστόσο τις περισσότερες φορές προκαλείται από κάποια αγγειακή αιτία:
- Υπέρταση
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Υπερλιπιδαιμία
- Κάπνισμα
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Νευρολογικά νοσήματα (π.χ. Σκλήρυνση κατά πλάκας, Νόσος Πάρκινσον)
- Χαμηλή τεστοστερόνη (υπογοναδισμός)
- Ριζική προστατεκτομή (καρκίνος του προστάτη)
- Ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. άγχος, κατάθλιψης)
- Παχυσαρκία
- Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διαγνωστεί από την κλινική εξέταση του ασθενή από έναν Ουρολόγο-Ανδρολόγο. Ο ιατρός αφού καταγράψει το ιστορικό του ασθενή, εξετάζει και στη συνέχεια διενεργεί αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις, προκειμένου να αξιολογηθεί η υποκείμενη αιτία.
Πώς αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία;
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σε κάθε περίπτωση παρέχεται εξατομικευμένα. Η υποκείμενη αιτία που προκαλεί τη αδυναμία στύσης θα καθορίσει την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας. Στην περίπτωση που η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από κάποια παθολογική αιτία, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η αρχική αντιμετώπιση προβλέπει την αύξηση της ροής του αίματος του πέους μέσα από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Παράλληλα, μπορεί να δοθεί συμπληρωματική ορμονοθεραπεία, στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη τεστοστερόνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο ασθενής να πραγματοποιήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής του, οι οποίες σχετίζονται με:
- απώλεια περιττών κιλών
- συχνή σωματική άσκηση
- διακοπή καπνίσματος
- περιορισμός του αλκοόλ
- φροντίδα για καλύτερη ψυχολογία
Στην περίπτωση που αποτύχει οποιαδήποτε συντηρητική θεραπεία, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση της αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας προβλέπει τη χειρουργική τοποθέτηση προθέσεως στο πέος. Συγκεκριμένα, η πεϊκή πρόθεση μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη στύσης, επιλύοντας το πρόβλημα τη στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς οι πεϊκές προθέσεις έχουν την ικανότητα να μιμούνται τη φυσική στυτική διαδικασία.
Η στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να προκαλέσει η αδυναμία στύσης στη ζωή του ασθενή. Εάν εμφανίζετε στυτική δυσλειτουργία, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο, Μιχαήλ Εμμ. Κουμεντάκη.